Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Χαλκιδική . Οχι στα σχέδια κυβέρνησης - “Ελληνικού Χρυσού”

Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά την κατασκευή νέων μεταλλείων χρυσού με ανοιχτή εξόρυξη στην περιοχή Σκουριών (δημιουργία κρατήρα διαμέτρου πάνω από 700 μ. και βάθος πάνω από 200μ), υπόγεια, καθώς και τη δημιουργία εργοστασίων και λιμνών τελμάτων σε μία δασική περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων η οποία είναι κατάφυτη, σπάνιας ομορφιάς και φυσικού πλούτου. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές καθώς τα χωριά της περιοχής ( Μεγάλη Παναγία , Ιερισσός κ.λ.π) είναι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το '' έργο ''.

Στις 26/10 και εν μέσω προεκλογικής περιόδου το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε διαδικασία διαβούλευσης και ζήτησε από τις απερχόμενες (!!!) Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές να γνωμοδοτήσουν για την ΜΠΕ μέσα σε 35 ημέρες και αν δεν το κάνουν η γνώμη τους θα θεωρηθεί θετική!!


Η εταιρεία σε μια πρωτοφανή κίνηση εκβιασμού της κοινωνίας απειλεί ότι αν δεν προχωρήσει το έργο στις Σκουριές θα κλείσει τα υπάρχοντα παραδοσιακά μεταλλεία πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Έτσι χωρίς καμιά ντροπή στις 26/11 κατέβασε στον Πολύγυρο υποχρεωτικά τους εργάτες ως χειροκροτητές του έργου, ενώ το Σωματείο που εδώ και χρόνια σιωπά στα αλλεπάλληλα δυστυχήματα στις στοές κήρυξε απεργία....Ταυτόχρονα παίζοντας με την αγωνία των νέων και των ανέργων της περιοχής η εταιρεία τις τελευταίες ημέρες έκανε εκατοντάδες τηλέφωνα λέγοντας ότι αν θέλετε να πιάσετε δουλειά ελάτε την Παρασκευή στον Πολύγυρο.

Η προσπάθεια εξαπάτησης και εκβιασμού της κοινωνίας όμως δεν πέρασε. Τα δημοτικά συμβούλια Παναγίας και Σταγείρων - Ακάνθου καταδίκασαν τη διαδικασία και απείχαν από τη δήθεν διαβούλευση, ενώ θα κινηθούν και δικαστικά. Στην Ιερισσό οργανώθηκε συγκέντρωση κατά των σχεδίων τους την Παρασκευή 26/11 με πρωτοφανή μαζικότητα. Την Πέμπτη 25/11 στην Μεγάλη Παναγία διοργανώθηκε Λαϊκή Συνέλευση όπου εκατοντάδες πολίτες αποφάσισαν να απαντήσουν δυναμικά και να συγκεντρωθούν την επόμενη στον Πολύγυρο.

Την Παρασκευή την ώρα που η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη παρουσίαζε μαζί με την Ε.Χ. την καταστροφή του τόπου μας οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας και των γύρω χωριών κατέλαβαν συμβολικά τη Νομαρχία και έκαναν μαζική πορεία στους δρόμους του Πολύγυρου, διατρανώνοντας αυτό που εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει: Το σχέδιο είναι καταστροφή και όχι ανάπτυξη και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ! Με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες θα νικήσουμε!

Αγωνιούντες και αγωνιζόμενοι κάτοικοι Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: