Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η Ελληνικός Χρυσός γλιτώνει πρόστιμα 1,7 εκ. ευρώ!

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε πριν λίγες μέρες απόφαση με βάση την οποία η Ελληνικός Χρυσός γλιτώνει πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, όχι επειδή αμφισβητούνται οι περιβαλλοντικές παραβάσεις που έχει διαπράξει αλλά γιατί το κράτος άργησε να τα επιβάλλει. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για «τις παραβάσεις αυτές πρέπει να επιβάλλεται [πρόστιμο] εντός εύλογου χρόνου από την τέλεση της παράβασης». Χρησιμοποιείται δηλαδή ένας …ολισθηρός όρος όπως το «εύλογο χρονικό διάστημα», χωρίς να διασαφηνίζονται τα κριτήρια καθορισμού ενός τέτοιου διαστήματος. Έτσι, το ελληνικό δημόσιο χάνει, με αυτήν την απόφαση, ένα ποσό με το οποίο θα μπορούσε να καλύψει άμεσες κοινωνικές ανάγκες.


Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη, είχε εγκρίνει εισηγήσεις για τα συγκεκριμένα πρόστιμα. Αυτά αφορούσαν παραβάσεις αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος την περίοδο 2012-2014 στα Μεταλλεία Ολυμπιάδας, Κασσάνδρας, Μαύρες Πέτρες και στον Μαντέμ Λάκκο. Οι εκθέσεις είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2015. Πέρασε, όμως,  ένας ολόκληρος χρόνος για να αποφασίσει τελικά το υπουργείο να εγκρίνει την επιβολή τους για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σχολιασμός της είδησης από την εφημερίδα Αυγή, η οποία έγραψε χαρακτηριστικά: «Με δικαστική βούλα η υπονόμευση των χρηματικών προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα». Αν όμως ισχύει αυτό που γράφει η Αυγή –ότι δηλαδή στη συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιούνται περιβαλλοντικά εγκλήματα– τίθεται το εξής ερώτημα: Ποιοι είναι οι εγκληματίες που επιτρέπουν τη συνέχιση μιας τέτοιας επένδυσης και καθυστερούν την επιβολή προστίμων και ποιος κερδίζει από αυτό; Για το συγκεκριμένο ερώτημα η Αυγή δεν φαίνεται να έχει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ…

Χρήστος Αβραμίδης  για την εφημερίδα ΠΡΙΝ από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: